Hoe ziet de opleiding rijinstructeur eruit?

Als je houdt van in de auto zitten en lekker rondrijden dan is dit een droombaan voor jou. Rijinstructeur worden en de hele dag de weg op. Als je het heerlijk vindt om in de auto te zitten en misschien zelfs op een dag je eigen rijschool beginnen, zit je hier juist. Hier gaan we je namelijk vertellen hoe de opleiding rijinstructeur eruit ziet. 

Wat heb je nodig om rijinstructeur worden?

Een rijinstructeur word je niet zomaar. Je hebt de juiste papieren nodig om dit beroep te mogen uitoefenen. Dat betekent terug in de schoolbanken en een aanmelding voor de opleiding rijinstructeur. Dat is ook logisch want autorijden is een serieuze zaak. De juiste papieren dus. Die bemachtig je door het behalen van de ‘Instructeursopleiding B’. Daarnaast moet je zelf ook beschikken over een rijbewijs B en in het bezit zijn van een schooldiploma. Dat kan zijn lbo, vmbo of mavo. Een overgangsbewijs van klas drie naar vier havo is ook voldoende. Heb je geen schooldiploma? Geen zorgen, je kan nog steeds rijinstructeur worden. In zo’n geval kan je namelijk een bij IBKI een geschiktheidstest doen.

De opleiding tot rijinstructeur

Eenmaal begonnen aan de opleiding rijinstructeur, zal je merken dat je alles in de auto nu vanaf de andere kant moet gaan bekijken. Allereerst werk je jouw kennis over de verkeersregels en het verkeer weer bij. De eerste fase gaat over jouw eigen verkeersvaardigheid. Die moet natuurlijk optimaal zijn voordat je het iemand anders gaat leren. Daarnaast heb je een zekere kennis nodig over wet- en regelgeving, veiligheid en de rijprocedure. Voordat je verder mag met het tweede deel van de opleiding rijinstructeur, moet je in beide onderdelen een examen afleggen.

Het lesgeven zelf

In de auto zitten, de regels goed kennen en zelf ook kunnen autorijden zijn echter niet genoeg om direct rijinstructeur worden. Ook het lesgeven zelf moet van een bepaald niveau zijn voordat je door mag. In deze fase leer je hoe je moet lesgeven, hoe je met verschillende leerlingen omgaat, hoe je lessen voorbereidt en hoe je iemand moet beoordelen. Het gaat hier om coaching en didactiek. Ook in die twee vakken zal je examen moeten doen.

FIRSTT | Van opleiding tot rijinstructeur.

Stage bij de rijopleiding

Nu je alles al weet wat er nodig is om een rijinstructeur worden en de examens hebt gehaald, rest er niets anders dan praktijkervaring. Die doe je natuurlijk op via een stage. Bij de opleiding rijinstructeur moet je veertig uur stage hebben gelopen. Dat zijn 35 uur in de lesauto en vijf uur op de achterbank. Hierbij heb je een stagebegeleider die je helpt, continu bij je is en klaar zit om je te voorzien van adviezen. Aan het eind van je stage mag je lesgeven aan een echte leerling. Voor deze leerling is het gewoon een les, voor jou is dit nogmaals een examen. Deze leerling heeft geen rijbewijs, dus het is aan jou om de les goed te laten verlopen en te laten zien dat jij alles onder controle hebt. Zodat jij voortaan mensen kunt opleiden tot ervaren bestuurders.