Rijden zonder rijbewijs: de gevolgen

Het is natuurlijk geen geheim dat rijden zonder rijbewijs strafbaar is. Het is een vrij ernstig vergrijp, want je riskeert niet alleen je eigen veiligheid, maar ook dat van de andere weggebruikers. Je hebt namelijk nog niet officieel aangetoond dat je daadwerkelijk goed om kunt gaan met een auto en met de verkeersregels. Naast dat je gewoon een groot gevaar op de weg loopt, zijn er ook andere gevolgen aan het rijden zonder rijbewijs verbonden. Lees hier wat daar allemaal bij komt kijken!

Een financiële boete

Zoals bij bijna elke verkeersovertreding is ook aan het rijden zonder rijbewijs een geldboete verbonden. De hoogte van deze boete staat echter niet vast zoals bij het doorrijden door rood, maar verschilt per situatie. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je rijbewijs verlopen is. Als dit al langer dan een jaar is, kun je een boete van 340.- verwachten. Korter dan een jaar is dit maar 90,-. Als je rijbewijs is ingevorderd vanwege een verkeersovertreding en je besluit om toch de weg op te gaan, dan kun je een boete van ruim 370,- verwachten. Rijden zonder dat je überhaupt ooit je rijbewijs gehaald hebt, kost je 360,-. Geld dat je ook had kunnen investeren in je rijlessen, zodat je legaal de weg op kan…

Je bent niet verzekerd

Als je de weg op gaat met de auto zonder dat je in het bezit bent van een rijbewijs, dan ben je niet verzekerd tegen eventuele schade aan je eigen auto of die van een ander. Als je bijvoorbeeld schade maakt aan een ander, dan wordt de schade voor de andere partij wel vergoedt, maar kan het zo zijn dat de verzekeringsmaatschappij de schade op jou zal beroepen. Deze kosten kunnen flink oplopen en dit is niet mild voor je portemonnee. De andere partij kan je daarnaast ook nog eens aanklagen voor het onverantwoordelijke gedrag van het rijden zonder rijbewijs.

Haal dus je rijbewijs!

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, zijn de gevolgen van het rijden zonder rijbewijs niet mild. Er is dus een makkelijke conclusie te trekken in dit verhaal: haal gewoon je rijbewijs! Verschillende rijscholen bieden verschillende pakketten aan om zo voordelig mogelijk je rijbewijs te halen. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Autorijschool Spitz! Zij bieden genoeg acties aan om te beginnen met je rijlessen.