Voordelen elektrisch rijden

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Dit is een positieve ontwikkeling aangezien elektrisch rijden veel voordelen heeft ten opzichte van conventionele auto’s.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een laadpaal op eigen terrein te plaatsen. Daarnaast kiezen ook steeds meer bedrijven voor elektrisch rijden. Ze proberen elektrisch rijden te stimuleren met het plaatsen van een laadpaal voor medewerkers. Zo wordt het voor werknemers steeds makkelijker om elektrisch te rijden.

In deze blog gaan we naast de voordelen van elektrisch rijden op het milieu, ook in op de financiële voordelen.

Voordelen voor het milieu

Allereerst zijn elektrische auto’s natuurlijk beter voor het milieu dan auto’s die op fossiele brandstoffen rijden. Dit komt omdat elektrische auto’s geen CO2 en fijnstof uitstoten, waardoor er geen luchtverontreiniging plaatsvindt. De energie van elektrische auto’s kan tevens worden opgewekt uit duurzame bronnen zoals windmolens en zonnepanelen. Deze bronnen zijn uiteraard beter voor het milieu dan fossiele brandstoffen die steeds meer opraken.

Voordelen voor de portemonnee

Een voor de hand liggend financieel voordeel van elektrisch rijden zijn natuurlijk de lagere energiekosten. Op dit moment is het rijden in een diesel- of benzineauto ongeveer twee tot drie keer zo door als het rijden in een elektrische auto. Wanneer je een elektrische auto oplaadt aan een laadpaal ben je ongeveer 28 cent per kilowattuur kwijt. Dit komt neer op ongeveer 4 cent per kilometer. Bij een benzineauto ligt de prijs veel hoger namelijk, 12 cent per kilometer en bij een dieselauto kom je uit op 7,5 cent per kilometer.

Daarnaast is het zo dat je bij een elektrische auto veel minder onderhoudskosten hebt dan bij een diesel of benzinemotor. De reden hiervoor is de manier waarop de motor is gebouwd. Een elektromotor heeft veel minder bewegende delen dan een diesel- of benzine motor. Er kan dus ook veel minder kapot gaan.

Een derde voordeel is de lagere bijtelling die geldt voor elektrische auto’s. Voor auto’s die op fossiele brandstoffen rijden geldt een hoge bijtelling van 14 tot 25 procent. Bij hybride auto’s is dit al een stuk minder namelijk, 7 procent. Elektrische auto’s kennen de laagste bijtelling namelijk 5 procent.